Znanje tujih jezikov – pomemben dejavnik zaposlovanja

Znanje, ki ga lahko praktično uporabimo, je bilo in vedno bo osnova vseh učnih ur in tečajev, ki jih pripravljamo v jezikovni centru Mint. Le tako lahko zagotovimo, da je učenje tujega jezika zares investicija. Z učenjem tujih jezikov želimo izboljšati kakovost življenja vsakega našega tečajnika, saj z znanjem širimo duha, hkrati pa s tem pridobijo možnosti za boljše poslovne priložnosti v službi ali pri zaposlovanju. 

Naše trditve smo želeli tudi praktično preveriti, zato smo julija analizirali oglase za zaposlitev, ki so bili objavljeni na portalu www.mojazaposlitev.si. V tem obdobju je bilo na portalu objavljenih 2000 oglasov, ki smo jih analizirali glede na kategorijo, v kateri so bili objavljeni, zahtevano stopnjo izobrazbe, zahtevano znanje tujih jezikov, regijo in državo, kjer bo delo potekalo ter vrsto zaposlitve (določen, nedoločen čas).

Rezultate analize lahko preberete v spodnji infografiki, izpostavljamo pa le najpomembnejše ugotovitve:

  • Če iščete zaposlitev, je najbolje, če govorite nemški jezik, saj je to najpogosteje zahtevan tuj jezik, ki omogoča prijavo na zaposlitev pri kar 36 % oglasov. Ta podatek je presenetil tudi nas, pomeni pa, da se moramo veliko bolj posvetiti učenju nemščine, s čimer bomo povečali možnost zaposlitve.
  • Vsak 5. oglas (torej skupno 400 oglasov) zahteva znanje vsaj dveh ali več tujih jezikov, kar nam jasno kaže, da se ne smemo zadovoljiti z znanjem le enega tujega jezika, saj tako zamudimo priložnost pri 20 % zaposlovalcev.
  • Italijansko ne govorijo le na Primorskem, saj smo našli največ oglasov, ki zahtevajo znanje (tudi) italijanskega jezika v Osrednjeslovenski in Savinjski regiji. Vidimo, da klasični pogledi na to, da se na Štajerskem splača učiti nemščino, na Primorskem pa italijanščino, enostavno ne veljajo več, ampak se moramo posvetiti vsem jezikom v vseh delih Slovenije.
  • Analiza je pokazala nizko število oglasov, kjer vam znanje francoščine, ruščine, hrvaščine, srbščine ali španščine odpre vrata za prijavo, kljub temu pa smo prepričani, da so ta znanja močno cenjena pri zaposlovalcih, saj kažejo tako na interes po osebnem razvoju, kot tudi širino duha, ki je izredno cenjena lastnost. Zato se ne ustavljajte, ampak se naučite jezika, ki vam je pri srcu.
  • Natančno si oglejte tudi zadnji del infografike, v katerem navajamo kategorije, v katerih so zahteve po znanju več tujih jezikov največje. Kar vsak tretji oglas za zaposlitev v kategoriji znanost, tehnologije, raziskave in razvoj zahteva znanje kar treh jezikov in vsak peti, ki bo zaposlen kot komercialist/ka ali v trženju, bo moral znati tri jezike. Skoraj vsak drug kadrovik pa bo moral govoriti vsaj dva tuja jezika.


V raziskavo smo zajeli oglase, ki so bili objavljeni na spletni strani www.mojazaposlitev.si med 22. in 27. julijem 2016. Za analizo je bilo uporabljeno število brezposelnih maja 2016, ki je po podatkih Statističnega urada RS znašalo 102.289 iskalcev zaposlitve.

Produkcija: Red Orbit d.o.o. 

Viri: Statistični urad RS, Zavod za zaposlovanje RS, www.mojazaposlitev.si